Στις Προτεσταντικές οικονομικές θέσεις της Γερμανίας οφείλεται η Ευρωπαϊκή κρίση «Χρέους»

Στις Προτεσταντικές οικονομικές θέσεις της Γερμανίας οφείλεται η Ευρωπαϊκή κρίση «Χρέους».
Εμανουέλ Μακρόν
Δεν είναι δυνατόν μια «Οικονομίστικη» Γερμανική Θεολογική Ιδεοληψία να οδηγήσει εκ νέου την Ευρώπη σε μια μεσαιωνική σύγκρουση. Πριν μερικές εβδομάδες παρουσιάζοντας όλα τα δεδομένα τα οποία στοιχειοθετούσαν τον «Ανορθολογισμό του Δυτικού Πολιτισμού», καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι η επικρατούσα «ακατανόητη τρέλα» η οποία οδηγεί τα Ευρωπαϊκά Έθνη σε μια τεράστια κοινωνική και οικονομική διάλυση, οφείλεται σε μια εκ νέου ακραία εθνικιστική προσπάθεια της Γερμανίας να επιβάλει τα πλέον ακραία θεολογικά Προτεσταντικά δόγματα στο επίπεδο των ανθρώπινων σχέσεων, της οικονομίας και της κοινωνικής συγκρότησης. 

Με το συμπέρασμα αυτό αρκετοί διαφώνησαν θεωρώντας το, αν μη τι άλλο, μακριά από την πραγματικότητα. Δυστυχώς όμως την άποψη αυτή υποστήριξε ο γάλλος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Εμανουέλ Μακρόν, όταν ήταν Υπουργός Οικονομικών, τονίζοντας ότι αυτό πρέπει να τερματισθεί. Για το θέμα αυτό είναι πολύ ενδιαφέρον να διαβαστεί το άρθρο «Η θρησκευτική διάσταση της οικονομικής κρίσης (Προτεστάντες εναντίον Καθολικών)».
Για «θρησκευτικό πόλεμο» στην Ευρώπη για το χρέος, μεταξύ των Καλβινιστών και των Καθολικών, έκανε λόγο ο γάλλος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Εμανουέλ Μακρόν, όταν ήταν Υπουργός Οικονομικών, τονίζοντας ότι αυτός πρέπει να τερματισθεί. Πέντε αιώνες αφού η προτεσταντική μεταρρύθμιση βύθισε την Ευρώπη σε μία θρησκευτική σύγκρουση και επτά δεκαετίες μετά το τέλος του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου, ο Μακρόν διετύπωσε την θέση ότι οι κατεστημένες Προτεσταντικές θέσεις για την οικονομική και τη δημοσιονομική πολιτική αποτελούν το μεγαλύτερο εμπόδιο σε μία γνήσια ενότητα σήμερα.
Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg, ο Μακρόν ανέπτυξε την προσέγγισή του για τα οικονομικά προβλήματα της Ευρωζώνης σε συνέδριο γερμανών διπλωματών, αναφερόμενος στους καλβινιστές από τη μία πλευρά, που επιπλήττουν όσους έχουν χρέη, και τους πολύ ελαστικούς καθολικούς από την άλλη πλευρά. Οι δύο πλευρές, σημειώνει το Bloomberg, αντανακλούν τη νοητή διάκριση μεταξύ των καθοδηγούμενων από τη Γερμανία οπαδών της δημοσιονομικής πειθαρχίας στον Βορρά και του πιο χρεωμένου Μεσογειακού Νότου.
Μιλώντας στο Βερολίνο, ο Μακρόν στην αρχή κέντρισε τους καλβινιστές, λέγοντας: «Κάποιοι άνθρωποι, κάποια κράτη-μέλη, χρεοκόπησαν. Δεν τήρησαν τις δεσμεύσεις τους. Θα πρέπει να πληρώνουν έως το τέλος της ζωής τους» είπε. Στο αντίθετο άκρο είναι οι καθολικοί, «σαφώς η Γαλλία είναι στην πλευρά αυτή», με μια πιο χαλαρή προοπτική όσον αφορά τη σπατάλη. «Χρεοκοπήσαμε, αλλά πάμε στην εκκλησία, εξηγούμε την κατάσταση και μπορούμε να ξεκινήσουμε την επόμενη ημέρα μία άλλη εβδομάδα» δήλωσε ο Μακρόν.
«Μάλλον θα πρέπει να βρούμε την ισορροπία μεταξύ των δύο αυτών προσεγγίσεων» σημείωσε ο Μακρόν. Πέντε αιώνες αφού η προτεσταντική μεταρρύθμιση βύθισε την Ευρώπη σε μία θρησκευτική σύγκρουση και επτά δεκαετίες μετά το τέλος του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου, ο Μακρόν δήλωσε ότι οι κατεστημένες θέσεις για την οικονομική και τη δημοσιονομική πολιτική αποτελούν το μεγαλύτερο εμπόδιο σε μία γνήσια ενότητα σήμερα.
Το αποτέλεσμα είναι μία ασυμφωνία στο τραπέζι των συνεδριάσεων στις Βρυξέλλες, με τους καλβινιστές να ευνοούν αυστηρότερους προϋπολογισμούς και τους καθολικούς να προσφέρουν συγχώρεση για την παραβίαση των κανόνων «με αυτό το είδος της βήμα-βήμα προσέγγισης, βρίσκοντας μία λύση, αλλά την τελευταία στιγμή» δήλωσε ο Μακρόν.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Previous Post Next Post

You Might Also Like