ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Δρ Μάνος Δανέζης, Aστροφυσικός, Mέλος του Σώματος Ομότιμων Καθηγητών Του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Γεννήθηκε στον Πειραιά στις 16 Οκτωβρίου του 1949.

Πήρε πτυχίο Μαθηματικών από το Πανεπιστήμιο Αθηνών (1975) και Δίπλωμα Προγραμματιστή Η/Υ το 1973 (Bull General Electric). Εκπόνησε την διδακτορική του διατριβή στην Αστροφυσική στο Παρίσι (Observatoire de Paris επίβλεψη Prof V. Doazan) και την παρουσίασε στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών (1984 επίβλεψη καθ. Σωτήρης Σβολόπουλος) με βαθμό άριστα.

Θέμα της διατριβής ήταν: «Συμβολή στη μελέτη των Βe αστέρων. Το διπλό σύστημα AX Mon”.

Τα επιστημονικά του ενδιαφέροντα είναι: Φασματοσκοπική μελέτη θερμών αστέρων εκπομπής στην ορατή περιοχή του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος και στο υπεριώδες (UV) μέσω δορυφορικών δεδομένων (IUE, HST), Φασματοσκοπική μελέτη Ενεργών Γαλαξιακών Πυρήνων (AGNs) στην ορατή και υπεριώδη φασματική περιοχή, αστρικές ατμόσφαιρες, διπλά συστήματα αστέρων και Ιστορία και Φιλοσοφία των Θετικών Επιστημών

Έχει δημοσιεύσει περισσότερες από 190 επιστημονικές εργασίες σε διεθνή περιοδικά με κριτές και πρακτικά διεθνών συνεδρίων στην Ελλάδα και το εξωτερικό

Έχει εκπονήσει ένα πλούσιο συγγραφικό έργο είκοσι τεσσάρων (24) βιβλίων Φυσικής – Αστροφυσικής, Ιστορίας και Φιλοσοφίας των Θετικών Επιστημών και κοινωνικού ενδιαφέροντος. Έχει συμμετάσχει στη συγγραφή επτά (7) Διδακτικών Πανεπιστημιακών Συγγραμμάτων, έχει κάνει την επιστημονική επιμέλεια ή προλόγιση έξι (6) βιβλίων και δέκα τέσσερις (14) στατιστικές μελέτες. Ακόμη, είναι συγγραφέας περισσοτέρων των 220 επιστημονικών άρθρων και περισσότερων από 200 άρθρων κοινωνικού ενδιαφέροντος στον ημερήσιο και περιοδικό τύπο.

Έχει δώσει περισσότερες των 400 διαλέξεων ως προσκεκλημένος ομιλητής σε Πανεπιστήμια, Επιστημονικές ενώσεις και Σωματεία .

Δεκάδες διαλέξεις σε σχολεία και πολιτιστικούς συλλόγους

Έχει προσκληθεί σε περισσότερες από 90 προσωπικές συνεντεύξεις σε μεγάλα τηλεοπτικά δίκτυ στον ημερήσιο και περιοδικό τύπο και στα ηλεκτρονικά μέσα.

Σεναριογράφος- παρουσιαστής και επιστημονικός επιμελητής εκατόν πενήντα μία (151) επιστημονικών documenters, κατανεμημένων σε 7 τηλεοπτικές σειρές. Μεταξύ αυτών οι σειρές «Το Σύμπαν που αγάπησα» (110 ημίωρα επεισόδια) και «Έτσι βλέπω τον κόσμο» (16 ημίωρα επεισόδια) στην ΕΤ3 στην οποία (μαζί με τον Δρ Ε. Θεοδοσίου) υπήρξε συγγραφέας παρουσιαστής και επιστημονικός υπεύθυνος. Οι τηλεοπτικές αυτές εκπομπές αποτελούσαν το εκπαιδευτικό υλικό των Πανεπιστημιακών Μαθημάτων «Εισαγωγή στην αστροφυσική» και «Ιστορία και Φιλοσοφία των Φυσικών Επιστημών (ΙΦΦΕ Ι και ΙΦΦΕ ΙΙ)

Δεκάδες τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές παρουσιάσεις σε στρογγυλά τραπέζια και ενημερωτικές εκπομπές σε όλους σχεδόν τους τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς της χώρας

▪ Έχει τιμηθεί με τον Α΄ έπαινο Υπουργείου Παιδείας για το βιβλίο της Β¨ Λυκείου «Στοιχεία αστρονομίας» 1982 (ομάδα συγγραφέων)

▪ Στο βιβλίο “Η Κοσμολογία της Νόησης-Εισαγωγή στην Κοσμολογία” απονεμήθηκε το βραβείο «Αρώνη» από το Πανεπιστήμιο Αθηνών (2004)

▪ Στο βιβλίο «Στα χρόνια του Βυζαντιου» απονεμήθηκε το Βραβείο «Πέτρου Κοσκορόζη» από το Πανεπιστήμιο Αθηνών, 13 Μαΐου 2013

▪ Για την σειρά «Το Σύμπαν που αγάπησα» του απονεμήθηκε το “Hellenic-American University prize” στο 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Επιστημονικών Ταινιών 2006

▪ Έλαβε την τιμητική διάκριση του Δήμου Ιεράς Πόλης Μεσολογγίου επ’ ευκαιρία των εορτών της ‘Εξόδου” (2005)

▪ Του απονεμήθηκε τιμητική διάκριση της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών για το συνολικό επιστημονικό και εκπαιδευτικό του έργο (2007)

▪ Τιμητική διάκριση από το Δήμο Καλαμάτας, για το συνολικό επιστημονικό και εκπαιδευτικό του έργο (2006.)

▪ Τιμητική διάκριση από τον Δήμο Τρίπολης για το συνολικό επιστημονικό και εκπαιδευτικό του έργο (2007)

▪ Τιμητική διάκριση από την Αστρονομική και Αστροφυσική Εταιρεία Δυτικής Ελλάδος για το συνολικό επιστημονικό και εκπαιδευτικό έργο (2008)

▪  Τιμητική διάκριση από το Ναυτικό Νοσοσκομείο Αθηνών, Νοέμβριος του 2012

▪  Τιμητική διάκριση από το Δήμο Κορυδαλλού,  Παρασκευή 10 Ιουνίου 2016

▪  Τιμητική διάκριση από το Δήμο Ηλιούπολης, Τρίτη 28 Μαρτίου 2017.