Η Κοσμολογία της Νόησης – Εισαγωγή στην Κοσμολογία

Θεοδόσης Παπανδρέου, Η Βραδυνή της Κυριακής, 23 Νοεμβρίου 2003
Μαγικό, παράτολμο ταξίδι!
Κοσμολογία της νόησης: Ένα βιβλίο-ξενάγηση στον κόσμο της σύγχρονης επιστήμης.
Με την εμπεριστατωμένη τεκμηρίωσή τους και την πλούσια έρευνά τους, που παρουσιάζεται στο βιβλίο τους, οι Δανέζης και Θεοδοσίου, μας ανοίγουν νέους δρόμους στη σκέψη μας, καθώς μας διδάσκουν ότι η κοσμολογία αποτελεί τη σύνθεση των πιο προχωρημένων απόψεων όλων των επιμέρους κλάδων των θετικών επιστημών.
Για τους συγγραφείς αυτού του εξαιρετικού βιβλίου, η κοσμολογία δεν αποτελεί τον προνομιακό χώρο δράσης κάποιας επιστημονικής κατεύθυνσης, αλλά υπηρετείται από ερευνητές πολλών επιστημονικών κλάδων, αρκεί να μπορούν να χειρίζονται επαρκώς το σύνολο των θετικών επιστημών.
Όπως μάλιστα εξηγούν, οι ανάγκες της σύγχρονης κοσμολογικής σκέψης στηρίζονται δομικά σε παλιούς και νέους επιστημονικούς τομείς, όπως της Τοπολογίας, των μη Ευκλείδειων Γεωμετριών, της Προβολικής Γεωμετρίας, της μελέτης των ν-διάστατων χώρων, της Σχετικότητας, της Φυσικής των στοιχειωδών σωματιδίων, της κβαντικής φυσικής, της Φυσικής του κενού, των Θεωριών του Πληθωρισμού, του χάους και των χορδών.
Χωρίς μια στοιχειώδη κατανόηση και αφομοίωση όλων αυτών των γνώσεων δεν είναι δυνατή -ούτε καν- η προσέγγιση απλών κοσμολογικών θεμάτων. Τι θα εκπλήξει τον αναγνώστη; Τα ερωτήματα που θέτουν, αλλά και οι απαντήσεις που δίνουν.
Στ’ αλήθεια, γιατί όλες οι προηγούμενες γνώσεις -αν και γνωστές, πριν πάρα πολλά χρόνια- δεν δίνονται στο ευρύ κοινό, αλλά κυκλοφορούν μόνο στο πλαίσιο του κλειστού επιστημονικού ιερατείου; Μήπως επειδή η ιστορία διδάσκει ότι αφομοίωση των επιτευγμάτων μιας επιστημονικής επανάστασης από τον λαό προαναγγέλλει μια σειρά εκρηκτικών αλλαγών, σε πολιτικό και θεολογικό επίπεδο, τις οποίες δεν είναι έτοιμες οι κοινωνικές ηγεσίες να αποδεχτούν;
Previous Post Next Post

You Might Also Like