Στράμαν – Το παραμύθι του Ουρανού

ΑΝΤΙ, Δεκέμβριος 1996, της Όλγας Σελλά
Ό,τι έχει σχέση με το Διάστημα, το Σύμπαν, με τον κόσμο που μας περιβάλλει δηλαδή, εκπέμπει, ταυτόχρονα, γοητεία και δέος. Περιέχει μυστήριο και περιπέτεια. Έτσι, τουλάχιστον, «ακούγεται» σ’ όσους η μόνη σχέση που έχουν με το Σύμπαν είναι να απολαμβάνουν τις πανσέληνες νύχτες από τη Γη.
Οι εκδόσεις Δίαυλος κυκλοφορούν βιβλία μέσα από τα οποία οι ειδικοί μιλούν -ή μάλλον γράφουν- για τον κόσμο πέρα από το χώμα που πατάμε, προσπαθώντας να αμβλύνουν την αίσθηση δέους και να φωτίσουν τα «μυστήρια».
«Η μαγική, πολλές φορές περίπλοκη, φύση του Σύμπαντος που μας περιβάλλει, μόνο μέσα από ένα ατέλειωτο και καθημερινό παραμύθι, σε συνέχειες, στο οποίο κυρίαρχο ρόλο παίζουν τα παιδιά» μπορεί να μελετηθεί. Αυτό πιστεύουν δύο άνθρωποι που διδάσκουν Αστροφυσική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, ο Μάνος Δανέζης και ο Στράτος Θεοδοσίου, και αποφάσισαν να διηγηθούν με παραμυθητικό τρόπο την ιστορία του Σύμπαντος.
Στράμαν, το παραμύθι του ουρανού ονόμασαν την προσπάθειά τους που «δεν είναι παρά η έκφραση και η εξωτερίκευση της προσπάθειάς μας να απαντήσουμε στα αμέτρητα ‘γιατί’ των παιδιών μας», καθώς ομολογούν ειλικρινά οι συγγραφείς-αστροφυσικοί. Σε εκατόν εβδομήντα τρεις σελίδες περιγράφουν με γλώσσα που απευθύνεται σε τρυφερές ηλικίες, τέσσερις ημέρες κατά τις οποίες ο Στράμαν (από το ΣΤΡΑ-τος και ΜΑΝ-ος, τα βαφτιστικά ονόματα των συγγραφέων) μαθαίνει πως κινείται το Σύμπαν.
Previous Post Next Post

You Might Also Like