“Μετρώντας τον Άχρονο Χρόνο – Ο Χρόνος στην Αστρονομία”

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ, Μάιος 1994, του Μισέλ Φάις
ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ
Τι είναι χρόνος;
Ποια είναι η αληθινή και ακριβής διάσταση αυτής της φυσικής έννοιας, που σε κάποια έκφρασή της κανονίζει τη ζωή των ανθρώπων και των σχέσεών τους;
Είναι ο χρόνος το μέγεθος που μετρούν τα ρολόγια και τα ημερολόγιά μας ή κάτι βαθύτερο και ουσιαστικότερο; Είναι ευθύγραμμη η εξέλιξή του, όπως δέχεται η δυτική φιλοσοφική σκέψη ή κυκλική όπως πιστεύει η ανατολική κουλτούρα;
Τα ερωτήματα αυτά απασχολούν για αιώνες μυστικιστές, θεολόγους, μαθηματικούς, φιλοσόφους..

Μετά το βιβλίο τους «Τα Άστρα και οι Μύθοι τους – Εισαγωγή στην Ουρανογραφία», οι καθηγητές της Αστροφυσικής στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας, Στράτος Θεοδοσίου και Μάνος Δανέζης, συνεχίζουν την ξενάγησή μας στα μυστήρια της Αστρονομίας με το καινούργιο βιβλίο τους, με τίτλο «Μετρώντας τον άχρονο χρόνο-Ο χρόνος στην Αστρονομία».
Η μελέτη των πανεπιστημιακών αντιμετωπίζει την έννοια του χρόνου από αστρονομική και ιστορική – φιλοσοφική άποψη. Οι συγγραφείς αναπτύσσουν το θέμα τους με γλαφυρότητα, επιστημονική σαφήνεια και ακρίβεια. Μέσα από τις σελίδες αυτής της μελέτης (που κοσμείται με φωτογραφίες και σχέδια) διαγράφεται η άποψη ότι η προσέγγιση της έννοιας του χρόνου και οι μέθοδοι μέτρησής του συμβαδίζουν με την ευρύτερη εξέλιξη του ανθρώπινου πολιτισμού.
Χρήσιμες αστρονομικές πληροφορίες παρέχονται στο παράρτημα του τόμου, ενώ πλούσια ελληνική και ξένη βιβλιογραφία παρατίθεται στο τέλος του βιβλίου για όποιον θα ήθελε να εμβαθύνει περαιτέρω στο θέμα.
Previous Post Next Post

You Might Also Like