Η Οδύσεια των Ημερολογίων – Αναζητώντας τις Ρίζες της Γνώσης (Δύο Τόμοι)

 Υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου Αθηνών
 ΙΧΝΕΥΤΗΣ, 1996
 Από τα βιβλία που βγαίνουν ένα κάθε δέκα χρόνια. Από τα πιο σημαντικά βιβλία της ελληνικής βιβλιογραφίας και το σημαντικότερο του τομέα του. Πρόκειται για έναν συγγραφικό άθλο που προκαλεί το δέος του αναγνώστη.
 Έχει ως αντικείμενό του τα ημερολογιακά συστήματα όλων των λαών, όλων των εποχών της ανθρωπότητας. Επίκουροι καθηγητές Αστροφυσικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών οι συγγραφείς αυτής της μεγαλειώδους μελέτης, προσφέρουν στην πραγματικότητα στον αναγνώστη, μια επιστημονική και συγχρόνως συναρπαστική, περιήγηση στην ιστορία, στη θρησκεία, την τέχνη, την επιστήμη, τον παγκόσμιο πολιτισμό γενικότερα. Η γνώση ως η λογοτεχνία της εποχής μας.
 Η αφήγηση, απλώνεται σε δύο τόμους 850 συνολικά σελίδων. Στον πρώτο τόμο και μετά τις εισαγωγικές πληροφορίες για τις μεθόδους συγκρότησης των ημερολογιακών συστημάτων εξετάζονται τα ημερολόγια των λαών της Μεσοποταμίας, της Αρχαίας Αιγύπτου, του αρχαίου Ιράν, του αρχαίου Ισραήλ, της Κίνας, των Ινδιών, της Ιαπωνίας, της Κορέας, των προκολομβιανών λαών της Αμερικής, του Ισλαμικού κόσμου, της Δυτικής Αφρικής, της Αρχαίας Ελλάδος.
 Οι πληροφορίες για κάθε ένα από τα παραπάνω ημερολόγια συνοδεύονται από επισκοπήσεις της ιστορίας και του πολιτισμού των λαών οι οποίοι χρησιμοποιούσαν τα εν λόγω ημερολόγια, ημερολογιακούς πίνακες και φωτογραφικό υλικό.
Στον δεύτερο τόμο εξετάζονται: η περιπέτεια των ημερολογίων στην ενωμένη Ρωμαϊκή αυτοκρατορία (Ιουλιανό ή παλαιό ημερολόγιο) και το Βυζάντιο, η μεταρρύθμιση του ημερολογίου στην εποχή του πάπα Γρηγορίου ΙΓ΄ (Γρηγοριανό ημερολόγιο), οι αντιδράσεις που προκάλεσε η συγκεκριμένη μεταρρύθμιση, το πρόβλημα του καθορισμού του Πάσχα, η υιοθέτηση του Γρηγοριανού ημερολογίου από τους χριστιανικούς λαούς, το διαρκές ημερολόγιο (μέθοδος υπολογισμού της ημέρας της εβδομάδας για οποιαδήποτε ημερομηνία), οι μύθοι και οι θρύλοι για τον Άγιο Βασίλη, η ιστορία και η ελληνική λαογραφία των μηνών του έτους, η Γέννηση του Χριστού ως αρχή των χρονολογιών, οι νέες ημερολογιακές μεταρρυθμίσεις, τα ημερολόγια των λαών της Βορείου Ευρώπης και της Ιρλανδίας, καθώς και η εξέλιξη του ημερολογίου στη Γερμανία, ημερολόγια άλλων λαών (αρμενικό, κοπτικό, αιθιοπικό, τσιγγάνων) και τέλος οι προσπάθειες για τη σύνταξη ενός παγκοσμίου ημερολογίου τον 19ο και 20ό αιώνα. Όπως και στον πρώτο τόμο όλες οι ημερολογιακές εξελίξεις περικυκλώνονται από ωκεανούς πληροφοριών αστρονομικού, ιστορικού, θρησκευτικού, καλλιτεχνικού και γενικότερα επιστημονικού ενδιαφέροντος. Η μελέτη κλείνει με Παράρτημα στα επιμέρους κεφάλαια του οποίου εξετάζονται: η Ιουλιανή περίοδος, το Βεσσελιανό έτος, ο Ίνδικτος, ο Ηλιακός Κύκλος, η Πασχαλινή Πανσέληνος, τα αστρονομικά φαινόμενα της μετάπτωσης και της κλόνησης και η ημερομηνία του Πάσχα από αστρονομική άποψη. Δημοσιεύονται επίσης: χρονολογία παγκόσμιων γεγονότων από το 6000 π.Χ. έως σήμερα, σύνοψη χρονολογικών εποχών, ημερολόγιο 251 ετών (1800 – 2050 μ.Χ.), διαρκές ημερολόγιο 50 ετών, εκτενής Βιβλιογραφία και ευρετήριο. Ένα ανυπολογίστου γνωσιολογικής αξίας απόκτημα!

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like