ΟΙ 12 ΜΗΝΕΣ

«Οι δώδεκα μήνες»  –  Οι μήνες του έτους στην Αστρονομία και την παράδοση» είναι σειρά δώδεκα επεισοδίων, της ΕΡΤ, ένα για κάθε μήνα, καταγράφει την αρμονική εναλλαγή του χρόνου, των εργασιών και των εθίμων.
Παραστάσεις που σχετίζονται ανευρίσκονται από τα πρώτα χριστιανικά χρόνια σε ψηφιδωτά δάπεδα, σε τοιχογραφίες παλατιών και εκκλησιών, σε μικρογραφίες και κώδικες σε διάφορα μέρη της Ευρώπης και της Ελλάδας. Στα έργα μεγάλων ελλήνων και ξένων ζωγράφων όπως του Κόντογλου, του Τσαρούχη, του Βασιλείου στα χαρακτικά του Τάσου, στα έργα λαϊκών ζωγράφων κ.α. Τα έθιμα που καταγράφονται αναφέρονται στον κάθε μήνα χωριστά είτε αυτά συνεχίζονται μέχρι σήμερα είτε έχουν χαθεί στο χρόνο. Θρύλοι, παραδόσεις, τραγούδια, δοξασίες είναι τα έθιμα που αποτελούν τον άξονα της σειράς. Τέλος όλα τα προηγούμενα συνδυάζονται με τα αστρονομικά φαινόμενα που συμβαίνουν στον ουρανό κάθε μήνα καθώς και την αναγκαιότητα καθορισμού των ημερολογίων με βάση τις φάσεις του χάρτη του Ουρανού.
Ελληνική Παραγωγή: 2014  Σενάριο Σκηνοθεσία: Απόστολος Κρυωνάς
Κείμενα της σειράς βασίζονται στα βιβλία των Δρ. Στράτου Θεοδοσίου και Δρ. Μάνου Δανέζη, “Η Οδύσσεια των Ημερολογίων”  (Τόμος Α’) /  (Τόμος Β’)  και “Τα Άστρα και οι Μύθοι τους