Νίκος Καζαντζάκης: Βρισκόμαστε στο τέλος μιας ιστορικής εποχής

Ο Νίκος Καζαντζάκης είχε καταλάβει όσα επιμένουν να μην καταλαβαίνουν κάποιοι λαλίστατοι «ειδικοί» σχεδιαστές του μέλλοντος της κατάρρευσή του Δυτικού Πολιτισμού. Κρύβοντας το κεφάλι μας μέσα στο χώμα της δήθεν «άγνοιας», δεν θα αποφύγουμε ένα μέλλον που δεν μας αξίζει. Ας το περιμένουμε ως Ελεύθεροι Άνθρωποι, «όρθιοι» αλλά προετοιμασμένοι για το πώς θα το αντιμετωπίσουμε.

Περικοπή μιας Συνέντευξης του Νίκου Καζαντζάκη στην Εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» την 24/11/54.

Ολόκληρη η συνέντευξη στην ηλεκτρονική σελίδα: http://www.mixanitouxronou.gr/i-ekklisia-epese-se-pagida-mia-spania-sinentefxi-tou-nikou-kazantzaki-pou-milai-gia-ta-panta-de-m-aresoune-ta-vivlia-me-istories-omosexoualismou-ke-erotikon-trigonon-m-aresi-o/?fbclid=IwAR1JMOjGZOo3vx37MQk-YnHIOEXv7NhikuQa2I5jRuT8P2ghlTXLt-kQv9A
«Βρισκόμαστε στο τέλος μιας ιστορικής εποχής.
Ο κόσμος τούτος που ζούμε, βρίσκεται σε διάλυση. Αποσύνθεση ηθική, ψυχική, οικονομική. Βρωμάει ο κόσμος απ’ την αποσύνθεση. Αυτή ‘ναι η εποχή μας.
Μια άλλη εποχή, όπως γίνεται πάντοτε, μάχεται να γεννηθεί γιατί η αποσύνθεση στάθηκε πάντα ο πρόλογος της σύνθεσης.
Ο κόσμος αυτός, είναι στα σπάργανα. Γεννήθηκε, αλλά ακόμα ψελλίζει. Δεν έχει τη δύναμη ν’ αντισταθεί στη καλά οργανωμένη αδικία.
Είναι οι δύο πραγματικότητες. Το μεταξύ ενός πολιτισμού που χάνεται κι ενός που δημιουργείται διάστημα, τ’ ονόμασαν πάντοτε «Μεσαίωνα». Αυτόν ζούμε. Δεν τον βλέπουμε. Οι ιστορικοί θα τον δούνε.
Κι είναι γεγονός πως πάντοτε ένας μεσαίωνας έχει πολέμους».
Νίκος Καζαντζάκης
Previous Post Next Post

You Might Also Like