Τέσσερα βασικά σενάρια για τον κόσμο το 2035

Ο ελληνικής καταγωγής δρ Τζέικ Σωτηριάδης, αντισμήναρχος της πολεμικής αεροπορίας των ΗΠΑ και επικεφαλής στρατηγικών προβλέψεων στο αρχηγείο της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας στο Πεντάγωνο μαζί με διακεκριμένους συνεργάτες, καθηγητές και μελετητές υπογράφει τη μελέτη «Global Futures Report»*.

Παύλος Παπαδόπουλος: https://www.kathimerini.gr/1086019/article/epikairothta/kosmos/tessera-vasika-senaria-gia-ton-kosmo-to-2035?fbclid=IwAR3LnmLrW1oYjgrvD5IfKs6RJkaYRzJSj3DQafcM-LxgnMKa5vTxleqZTI8

 Η μελέτη αυτή έχει σκοπό , όχι να «πετύχει» να προβλέψει το μέλλον, αλλά να προσφέρει τη νοητική εκγύμναση και τα γνωστικά εργαλεία που απαιτούνται ώστε να εξοικειωθούμε με τα «εν δυνάμει μέλλοντα» και με αυτό τον τρόπο να εξασκηθούμε στην έγκαιρη λήψη αποφάσεων για τη διαμόρφωση μιας πορείας προς το πλέον «επιθυμητό μέλλον».

Όπως αναφέρεται στην εισαγωγή της έρευνας, που αφορά την επόμενη δεκαετία (2030-2040), ο κόσμος κινείται πέρα από τα σημεία ισορροπίας σε ένα πεδίο όπου η καταστροφική μεταβολή είναι πιθανή..

Στο πλαίσιο αυτό το Global Futures Report επικεντρώνει σε τέσσερα πιθανά σενάρια, όχι ως προειδοποιήσεις για κάποια νομοτέλεια, αλλά ως «ασκήσεις σκέψης» για να ενισχύσουμε τη δυνατότητά μας να διαμορφώσουμε ένα επιθυμητό μέλλον

1ο  Σενάριο: Μεταμόρφωση – Από τη βιο-Ηγεμονία στη βιο-Κυριαρχία:

Θα κυριαρχήσουν στον κόσμο τα κράτη που παρουσιάζουν υψηλή βιο-ευελιξία. Που κατανοούν σε βάθος τη βιολογική σύσταση του πληθυσμού τους και διαθέτουν ταυτόχρονα ανεπτυγμένα συστήματα επικοινωνιών και τεχνητής νοημοσύνης. Υπονοείται ένα κάποιο επίπεδο συγχώνευσης ή απρόσκοπτης επικοινωνίας ανάμεσα στη τεχνητή νοημοσύνη και τη βιολογική ύλη μια λογική «όλου»

2ο Σενάριο: Συστημική κατάρρευση – Η εποχή των πολέμων

Η πανδημία διαμορφώνει δύο κρίσεις νομιμοποίησης του κεντρικού κράτους στη συνείδηση των πολιτών.

Αναφέρεται η διπλή αμφισβήτηση της κρατικής αποτελεσματικότητας και της κρατικής αφήγησης της αλήθειας. Πρόκειται για στοιχεία εύφλεκτα, συστατικά των αναταραχών και των πολέμων, εμφυλίων και μη.

3ο Σενάριο. Πειθάρχηση – Τοπικός αυταρχισμός:

Ο κίνδυνος κατάρρευσης ωθεί όλα τα κράτη στην υιοθέτηση αυταρχικών μεθόδων. Η παρακολούθηση των πολιτών γίνεται υποχρεωτική. Κρατικοί υπάλληλοι επισκέπτονται απροειδοποίητα σπίτια και εργασιακούς χώρους και υποβάλλουν τους πολίτες σε εξετάσεις. Ο στρατός αναλαμβάνει τα δίκτυα διανομής για να αποτραπούν έκτροπα και συσσώρευση αγαθών στα χέρια λίγων.

4ο Σενάριο: Γραμμική ανάπτυξη – Ενδημική αποδιοργάνωση

Κράτη με ικανότητες ανάλυσης δεδομένων που τους επιτρέπουν να προβλέπουν την ευπάθεια σε επιδημίες πληθυσμών άλλων κρατών –καθώς και τη διάρκεια της αποδυνάμωσης που μια επιδημία μπορεί να προκαλέσει– θα είναι προετοιμασμένα για να αξιοποιήσουν «παράθυρα ευκαιρίας». Η συνθήκη αυτή θα είναι η υποκείμενη αιτία κραδασμών και αστάθειας στο παγκόσμιο σύστημα.

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like