Η απειλούμενη Δημοκρατία …

Σε λίγες ώρες κλείνει η ημέρα θύμησης μιας μελανής περιόδου της σύγχρονης πολιτικής ιστορίας της Ελλάδας.
Επειδή όμως ο φασισμός, κατά καιρούς εφευρίσκει τρόπους κατάλυσης των Δημοκρατικών θεσμών ας κρατήσουμε ως συμπέρασμα της σημερινής ημέρας θύμησης ότι:  «Ο μεγαλύτερος εχθρός της Δημοκρατίας δεν είναι ο Φόβος, αλλά το Βόλεμα».

Η απειλούμενη Δημοκρατία

Δρ Μάνος Δανέζης
Αστροφυσικός
Απόσπασμα από το άρθρο του Μάνου Δανέζη: «Οι 4 σκληρές αλήθειες που κάποιοι μας κρύβουν», στην ομογενειακή εφημερίδα  «The New Hellenic Τimes» στις 12 Ιουνίου 2019 ( https://thenewhellenictimes.com/dr-manos-danezis-oi-4-sklires-alitheies-poy-kapoioi-mas-kryvoyn/)
Στα πλαίσια μιας ανελέητης σύγκρουσης, με στόχο την παγκόσμια οικονομική, κοινωνική και πολιτική κυριαρχία, έχει ξεπεραστεί η εποχή εγκαθίδρυσης δικτατοριών στην ευρύτερη Ευρωπαϊκή περιφέρεια.
Ο έλεγχος κρατών και κοινωνιών επιχειρείται πλέον μέσω του ελέγχου, ή της επιλεκτικής προώθησης στην εξουσία, «δημοκρατικά» εκλεγμένων κυβερνήσεων, «συνεργάσιμων», πάντα «συμφωνούντων» και «γεμάτων κατανόηση», όσον αφορά τους σχεδιασμούς και τις επιδιώξεις τρίτων. Τα τεράστια ποσά τα οποία κάποτε σπαταλιόντουσαν για την προώθηση στρατιωτικών ή πολιτικών δικτατοριών σήμερα πλέον διατίθενται με στόχο τον έλεγχο επιλεγμένων κοινωνικών ομάδων εξουσίας και πίεσης, όπως και σε δράσεις εντυπωσιασμού και ελέγχου των κοινωνικών μαζών.
Στην σύγχρονη αυτή προσπάθεια ελέγχου των διοικητικών δομών των επί μέρους κοινωνιών, πρέπει να απαντήσουμε με περισσότερη δημοκρατία. Η ουσιαστική διεύρυνση των εκλογικών σωμάτων σε όλα τα επίπεδα ακυρώνει την δυνατότητα επηρεασμού τους. Αυτό σημαίνει ότι οι κοινωνικές ηγεσίες δεν πρέπει πλέον να εκλέγονται από μικρά εκλογικά σώματα, τα οποία δεν διασφαλίζονται από εξωτερικές και εσωτερικές, εξωθεσμικές και αντιουμανιστικές παρεμβάσεις.
Ομοίως, η κατάκτηση της πνευματικότητας, ως πολιτισμικού αγαθού από μέρους του λαού, μειώνει την δυνατότητα επηρεασμού των κοινωνιών μέσω πράξεων φτηνού εντυπωσιασμού. Η ανάπτυξη της κουλτούρας του λαού είναι το βασικότερο όπλο ξεπεράσματος της κρίσης και της εγκαθίδρυσης ενός νέου ευρωπαϊκού πολιτισμικού ρεύματος αξιών.
Previous Post Next Post

You Might Also Like