Αν Δεν σε χωράει το Σπίτι σου … Την Λύση θα σου την δώσει ο … Νασρεντίν Χότζας

Ένας φτωχός οικογενειάρχης, που ζούσε σε ένα δωμάτιο με την πολυμελή οικογένειά του, πήγε στον Χότζα και του παραπονέθηκε:. «Αγαπητέ μου Χότζα, τι να κάνουμε, δεν μπορούμε να ζούμε η γυναίκα μου και εγώ, τα τόσα μας παιδιά και οι συγγενείς όλοι μαζί σ΄ ένα δωμάτιο, συμβούλεψέ μας τι να κάνουμε». Τότε ο Χότζας τον ρώτησε αν έχει ζώα στην αυλή του. «Έχω», του απάντησε. «Τότε απόψε βάλε και τις όρνιθες μαζί σας μέσα στο σπίτι», τον συμβούλεψε ο Χότζας.

 Τις βάζει ο άνθρωπος και πάει το επόμενο πρωί στον Χότζα. «Αγαπητέ μου Χότζα, είμαστε χειρότερα τώρα, σκάσαμε όλοι μαζί και με τα ζώα».

 «Έχεις και άλλα ζώα;», τον ρώτησε ο Χότζας. «Έχω», είπε ο άνθρωπος, «σκύλο και γάτο». Τότε «Απόψε βάλε και αυτά μαζί σας». Τα βάζει ο καημένος και το επόμενο πρωί πάει ξανά στο Χότζα κλαίγοντας απαρηγόρητα. Ο Χότζας όμως τον ρωτάει και πάλι, μήπως «έχεις και κανένα γάιδαρο στην αυλή»; «Ναι», του απαντά ο άνθρωπος. «Απόψε βάλε και αυτόν και έλα πάλι αύριο».

Την επομένη ο φτωχός άνθρωπος τον επισκέπτεται πάλι περισσότερο απαρηγόρητος. Τότε ο Χότζας του λέει: «Απόψε βγάλε το γάιδαρο έξω και έλα αύριο». Την επομένη ο άνθρωπος πάει χαρούμενος και του λέει: «Ευχαριστούμε Χότζα μου, είμαστε λίγο καλύτερα». «Απόψε βγάλε λοιπόν, και τις όρνιθες, αύριο το σκύλο και μεθαύριο τη γάτα». Έτσι κάνει ο άνθρωπος και πάει χαζοχαρούμενος στον Χότζα και τον ευχαριστεί θερμά για τη βοήθειά του και του λέει: «Να ‘σαι καλά Χότζα μου, τώρα ανασάναμε, σε ευχαριστούμε πολύ, πολύχρονος να ‘σαι»!

Ηθικό συμπέρασμα: “Πάντα επιλέγουμε τους συμβούλους μας σύμφωνα με το μυαλό που κουβαλάμε”

Previous Post Next Post

You Might Also Like