Τεχνητή Νοημοσύνη εναντίον Φυσικής Νοημοσύνης

Εδώ και πολλά χρόνια μιλάμε για τους εγκεφαλικούς νευρώνες οι οποίοι μεταφέρουν την συμπαντική ενέργεια σε συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου δημιουργώντας το «matrix» αυτού που ονομάζουμε «Συμπαντική Πραγματικότητα».
Πολλοί μπορεί να  αμφιβάλουν ακόμα για όλα τα προηγούμενα ανάγοντας τα θέματα αυτά στη σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας.
Η «Επιστήμη»  όμως δεν μπορεί να τους περιμένει και ήδη, «κατασκευάζει»  τεχνητούς νευρώνες προκειμένου να επεκτείνουν την τεχνητή Νοημοσύνη  των μηχανών προκειμένου  να προσφέρει σε «άνοους» ανθρώπους μεγαλύτερες δυνατότητες καταστροφής της Γης

Ο Πολιτισμός του «Homo Universalis»   είναι απαραίτητος όσο ποτέ  άλλοτε …

Σπουδαία ανακάλυψη Ελλήνων για την «τεχνητή νοημοσύνη»

Ειρήνη Ανδρουλακη , CNN Greece

http://www.cnn.gr/focus/story/62539/spoydaia-anakalypsi-ellinon-gia-tin-texniti-noimosyni
Ρομποτάκια τα οποία έχουν μια κανονική επικοινωνία με τους ανθρώπους ή ηλεκτρονικοί υπολογιστές οι οποίοι αντιλαμβάνονται συναισθήματα και αντιδράσεις, μέχρι σήμερα έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε μόνο σε ταινίες επιστημονικής φαντασίας και μερικές φορές να σκεφτόμαστε ότι ο σεναριογράφος υπερβάλλει.
Η επιστήμη όμως εξελίσσεται με τέτοιους ρυθμούς που πολλούς «μύθους» τους κάνει πραγματικότητα.
Έλληνες ερευνητές έφτιαξαν στο εργαστήριο έναν τεχνητό φωτονικό νευρώνα που μπορεί να μιμηθεί όλες τις λειτουργίες ενός εγκεφαλικού νευρώνα αλλά δισεκατομμύρια φορές πιο γρήγορα.
Αυτό σημαίνει ότι έγινε το πρώτο βήμα για την δημιουργία ενός προηγμένου συστήματο τεχνιτής νοημοσύνη;
Η μελέτη αυτή μάλιστα των ελλήνων ερευνητών , συγκεκριμένα του αναπληρωτή καθηγητή Αντώνης Μπόγρης, του καθηγητή Δημήτρη Συβρίδη και του Δρ. Χάρη Μεσαριτάκη δημοσιεύτηκε στο Nature σε ένα από τα μεγαλύτερα επιστημονικά περιοδικά παγκοσμίως (https://www.nature.com/articles/srep39317)
 «Αυτό που πετύχαμε στο εργαστήριο είναι η δημιουργία του πρώτου θεμέλιου λίθου ενός τεχνητού νευρώνα ο οποίος μπορεί να αναπαράγει όλες τις εγκεφαλικές λειτουργίες ενός εγκεφαλικού νευρώνα και η βασική του διαφορά είναι ότι αυτό μπορεί να το κάνει επειδή χρησιμοποιεί φως σε αντίθεση με τα συμβατικά συστήματα που χρησιμοποιούν ηλεκτρικά σήματα και αυτό δίνει συγκεκριμένα πλεονεκτήματα όπως τα ότι μπορεί να λειτουργεί ένα δις φορές πιο γρήγορα από ένα αντίστοιχο βιολογικό σύστημα» λέει στο CNN Greece o Δρ. Χάρης Μεσαριτάκης ερευνητής στο εργαστήριο φωτονικής τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.
 Υπάρχουν προβλήματα – έτσι λέγεται στην γλώσσα της πληροφορικής- όπως η αναγνώριση προτύπων, η όραση, η αναγνώριση ενός κειμένου που ακόμη και ισχυροί υπολογιστές δεν μπορούν να τα λύσουν.
Μακροπρόθεσμα η συγκεκριμένη ελληνική ερευνητική ομάδα σκοπεύει να σχεδιάσει ένα φωτονικό σύστημα μεγάλων διαστάσεων που θα μπορεί να εκτελεί πιο περίπλοκες εργασίες.
«Αυτό που έχουμε κατά νου να εφαρμόσουμε είναι η τεχνητή όραση. Να φτιάξουμε ένα σύστημα που οπτικά σήματα σαν ένα πραγματικό μάτι, θα εισάγονται σε αυτό και θα μπορεί να αντιληφθεί σχήματα, χρώματα, πρόσωπα με μεγάλη απόδοση και μικρή πιθανότητα σφάλματος. Να δώσουμε όραση πρακτικά σ ένα σύστημα, πραγματική όραση όπως την αντιλαμβανόμαστε εμείς» λέει στο CNN Greece o Δρ. Χάρης Μεσαριτάκης ερευνητής στο εργαστήριο φωτονικής τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Εκτός από την ρομποτική όραση η συγκεκριμένη τεχνολογία θα μπορούσε να εφαρμοστεί στην ανάλυση ιατρικής εικόνας ώστε να γίνεται με ακρίβεια ο εντοπισμός βλαβών σε κυτταρικούς ιστούς και στις τηλεπικοινωνίες, στην αναγνώριση του περιεχομένου της δικτυακής πληροφορίας .
Για να μπορέσουν οι ερευνητές να κάνουν τα λέιζερ να συμπεριφέρονται ως εγκεφαλικοί νευρώνες χρειάστηκε να συμβουλευτούν νευροεπιστήμονες. Έτσι κατάφεραν να αποκωδικοποιήσουν ένα μέρος των λειτουργιών του ανθρώπινου εγκεφάλου.
Μέσα σε διάστημα 18 μηνών δημιούργησαν στο εργαστήριο έναν τεχνητό φωτονικό νευρώνα.
 Όταν μπορέσουν να φτιάξουν χιλιάδες τεχνητούς νευρώνες τότε θα έχουν δημιουργήσει ένα ολοκληρωμένο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης.
«Όταν ένας συμβατικός υπολογιστής καλείται να αναγνωρίσει μια εικόνα αν η εικόνα αυτή αλλάξει έστω και λίγο π.χ. έχουμε ένα δέντρο έχει φύλλα ή δεν έχει φύλλα ο υπολογιστής δυσκολεύεται πολύ να λύσει το συγκεκριμένο πρόβλημα. Καταναλώνει τεράστια ποσά ενέργειας και πολύτιμους υπολογιστικούς πόρους. Αντιθέτως αν βάλουμε ένα νήπιο να το παρατηρήσει επειδή ο τρόπος και η αρχιτεκτονική του εγκεφάλου είναι τελείως διαφορετική από αυτή των συμβατικών υπολογιστών μπορεί να καταλάβει μέσα σε κλάσματα του δευτερολέπτου ότι είναι το ίδιο δέντρο χωρίς να καταναλώσει την ίδια ενέργεια. Οπότε η λογική είναι να μεταφέρουμε την αρχιτεκτονική των νευρικών συστημάτων στο φωτονικό επίπεδο. Έτσι χρησιμοποιώντας φως τα κυκλώματα να μπορούν να αντιλαμβάνονται ότι αυτό είναι το ίδιο δέντρο με ή χωρίς φύλλα » εξηγεί o Δρ. Χάρης Μεσαριτάκης.
Βέβαια για την επέκταση της έρευνας και την δημιουργία εκατοντάδων ή ακόμη και χιλιάδων νευρώνων χρειάζεται χρηματοδότηση.
Γι αυτό τον λόγο η συγκεκριμένη ομάδα των Ελλήνων ερευνητών ετοιμάζεται να υποβάλλει προτάσεις προκειμένου να εξασφαλίσει κάποιο κονδύλι από την
Ευρωπαϊκη Ένωση.
Previous Post Next Post

You Might Also Like