Νόαμ Τσόμσκι: «Δεν έχω χρόνο για χάσιμο»

https://www.protagon.gr/epikairotita/noam-tsomski-xreiazomaste-mia-nea-aristera-44341695666
Όταν ο Νόαμ Τσόμσκι ρωτήθηκε από τον  δημοσιογράφο της La Repubblica Αντονέλο Γκουερέρα για τι από όλα όσα έχει καταφέρει έως σήμερα είναι υπερήφανος και για τι έχει μετανιώσει» απάντησε: «Δεν χάνω τον χρόνο μου για να σκεφτώ αυτά τα πράγματα. Σίγουρα δεν έχω χρόνο για χάσιμο όχι επειδή μεγαλώνω αλλά γιατί πάντα υπάρχει συναρπαστική δουλειά που πρέπει να γίνει στους ακαδημαϊκούς κλάδους που με ενδιαφέρουν περισσότερο. Δεν γίνεται να χρονοτριβούμε με όλα αυτά τα επείγοντα προβλήματα που η ανθρωπότητα καλείται να αντιμετωπίσει σε αυτούς τους ανησυχητικούς, αλλά και πολλά υποσχόμενους, καιρούς» 
… Μιλώντας για τη γλώσσα και, ειδικότερα, για την εξέλιξη του πολιτικού λόγου, ο Τσόμσκι αναγνώρισε πως «έχει σημειωθεί ένας εκχυδαϊσμός του πολιτικού λόγου από την πλευρά των δημαγωγών που ευελπιστούν να κερδίσουν τη συναίνεση, εντείνοντας τους φόβους, τη δυσαρέσκεια, την οργή. Αυτές οι στρεβλώσεις της γλώσσας των πολιτικών, προκύπτουν από την άρνηση των γεγονότων, της αλήθειας, της γνώσης και της επιστήμης. Ήρθε η σειρά της «ψευδούς πραγματικότητας.
… Η έννοια της αλήθειας πάντα απειλούταν, ειδικά από τα αυταρχικά καθεστώτα, οι πρακτικές των οποίων επαναλαμβάνονται και σήμερα ενώ οι παραδοσιακοί πολιτικοί θεσμοί βρίσκονται στα πρόθυρα της κατάρρευσης».
Previous Post Next Post

You Might Also Like