Σαν σήμερα ένας φίλος έφυγε

Σαν σήμερα πριν τρία χρόνια έφυγε από κοντά μας ένας μεγάλος Έλληνας της διασποράς ο φίλος μου Θεόδωρος Σπυρόπουλος
Μεγάλος στόχος και προσπάθεια του Θόδωρου ήταν Να ενώσει τους Ελληνο-Αμερικανούς στα εθνικά θέματα της Ελλάδας και της Κύπρου, στη βελτίωση της εκπαίδευσης, στη δημιουργία Ελληνικών Σπουδών στην Αμερική, στην ίδρυση πολιτιστικών κέντρων στις Ηνωμένες Πολιτείες όπου υπάρχουν Ελληνικές κοινότητες,  στην οργάνωση και παροχή βοήθειας προς τους νέους Έλληνες και Ελληνο-Αμερικανούς και στη τελειοποίηση και διατήρηση των δημοκρατικών ιδεωδών.

Ο Θεόδωρος Σπυρόπουλος δεν δίστασε να πάει πολλές φορές κόντρα στο κατεστημένο, στις κυρίαρχες πεποιθήσεις και να ασκεί εποικοδομητική κριτική, μέσα και έξω από τους οργανισμούς που υπηρέτησε και υπηρετεί. Πίστευε στη συλλογική προσπάθεια καθώς συχνά επεσήμανε στην αρθρογραφία του όλοι «είμαστε ένα» και «το εγώ πρέπει να αντικαταστήσει το εμείς». Για τη σημερινή εποχή, γεμάτη προκλήσεις, σε εθνικό και διεθνές επίπεδο μας παρότρυνε: «Ας γίνουμε εμείς οι ίδιοι η αλλαγή που επιθυμούμε να δούμε στον κόσμο».
Για τη σημερινή κρίση στην Ελλάδα θεωρούσε ότι οφείλεται στην παγκόσμια πολιτισμική κρίση, σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής των ανθρώπων: οικονομική, κοινωνική, πολιτική, αξιακή και εκπαιδευτική. Οραματίσθηκε την Ελλάδα ως την κοιτίδα ενός νέου πολιτισμικού ρεύματος που δημιουργείται μέσα από τις καταρρέουσες πολιτισμικές δομές που στηρίχθηκαν στον άκρατο υλισμό και στην οικονομίστικη λογική.
Χαρακτηριστικά σημείωνε στην τελευταία του συνέντευξη: «Ως εθνική οντότητα οφείλουμε να αντιληφθούμε το χρέος και την ευθύνη που απορρέει από αυτό που εκπροσωπούμε πολιτισμικά, αλλά και Εθνικά. Είμαστε Έλληνες Ομογενείς και εκπροσωπούμε στη δεύτερη πατρίδα μας το σύστημα των ανθρωπιστικών Ελληνικών αξιών που γέννησαν τον Δυτικό Πολιτισμό και τη Δημοκρατία. Οι αξίες αυτές, αποτελούν το μοναδικό αντίδοτο της κρίσης της σημερινής παγκόσμιας κοινωνίας. Έχουμε την υποχρέωση να τις υπερασπιστούμε, όπως και την πατρίδα μας, την Ελλάδα, που βρίσκεται σε κίνδυνο»
Θόδωρε, εμείς ποτέ δεν ξεχνάμε …
Θα βρεθούμε να τα πούμε ξανά φίλε…
https://www.youtube.com/watch?v=jid20ioKOdE

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like