Σκέψεις πάνω στο φαινόμενο της “Κβαντικής Διεμπλοκής”

(Κάποια φαινόμενα τα οποία κάποιοι «ειδικοί» ονομάζουν Παραφυσικά)

Η κβαντική διεμπλοκή (αποκαλούμενη και κβαντικός εναγκαλισμός) αποτελεί ένα παράδοξο, για την κλασσικά φυσική φαινόμενο.
Έστω ότι δύο σωματίδια, ή κάποιες ομάδες σωματιδίων, δημιουργούνται μαζί και αλληλεπιδρούν στενά μεταξύ τους (συνενώνοντας τις κυματοσυναρτήσεις τους). Τότε ανάμεσά τους δημιουργείται μια παράδοξα στενή και μόνιμη σχέση την οποία ονομάζουμε «κβαντική διεμπλοκή»
Το φαινόμενο αυτό συνίσταται στο ότι, ασχέτως του πόσο απομακρυσμένα είναι το ένα από το άλλο, αν στο ένα φορτωθεί μια πληροφορία, αυτή σχεδόν ακαριαία μεταφέρεται και στο άλλο.
Το φαινόμενο αυτό το είχαμε περιγράψει πριν από πάρα πολλά χρόνια, στην σειρά της ΕΤ3, «Το Σύμπαν Που Αγάπησα», να συμβαίνει μεταξύ δύο φωτονίων. Τα δύο αυτά «φωτόνια» λόγω της ιδιόμορφης νέας σχέσης τους τα είχαμε ονομάσει για λόγους εύκολης απομνημόνευσης, «Ερωτευμένα Φωτόνια»
Το φαινόμενο αυτό μας οδηγεί σε δύο πιθανά συμπεράσματα:
  1. Ότι, κάτω από κάποιες συνθήκες, οι πληροφορίες μπορούν να ταξιδεύουν στον μεταξύ τους χώρο με άπειρη ταχύτητα. Δηλαδή ότι η ταχύτητα του φωτός δεν είναι η «μεγαλύτερη» παρατηρούμενη μέσα στο Σύμπαν.
  2. Στην πραγματικότητα δεν έχουμε να κάνουμε πλέον με δύο ανεξάρτητα και απομακρυσμένα μεταξύ τους σωματίδια, αλλά με ένα και μόνο του οποίου τις ιδιότητες συνεχίζει να μελετά η «σύγχρονη φυσική.
Ενδιαφέρον είναι να σημειώσουμε ότι η κβαντική διεμπλοκή δεν είναι ένα θεωρητικό κατασκεύασμα αλλά ένα πειραματικά υπαρκτό φαινόμενο και παρατηρείται όχι μόνο στο μικρόκοσμο, αλλά και σε μεγαλύτερες φυσικές κλίμακες*, **
*https://www.news247.gr/epistimi/ayti-einai-i-proti-fotografia-poy-apeikonizei-tin-kvantiki-agkalia-dyo-fotonion.7474475.html
**http://physics4u.gr/blog/2015/09/01/%CE%B7-%CE%BC%CF%85%CF%83%CF%84%CE%B7%CF%81%CE%B9%CF%8E%CE%B4%CE%B7%CF%82-%CE%BA%CE%B2%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%B4%CE%B9%CE%B5%CE%BC%CF%80%CE%BB%CE%BF%CE%BA%CE%AE-%CE%B5%CE%AF%CE%BD/
Προέκταση της κβαντικής διεμπλοκής, με την προϋπόθεση πως συνέβη η Μεγάλη Έκρηξη, είναι πως τα πάντα, αφού δημιουργήθηκαν μαζί, είναι ακόμα συνδεδεμένα, ή αποτελούν μεταξύ τους, υπό μία γενικευμένη έννοια, μιαν ενότητα. Έτσι, ο χώρος εμφανίζεται σαν ένα κατασκεύασμα που δίνει την ψευδαίσθηση πως υπάρχουν μέσα του χωριστά γεγονότα. Υπό την έννοια αυτή, η κβαντική διεμπλοκή οδηγεί στην κατάρρευση της εμπειρίας του ανθρώπου για το τι είναι χώρος.

Κβαντική Διεμπλοκή και Χρόνος

Μέχρι σήμερα, τα περισσότερα πειράματα έχουν δοκιμάσει με επιτυχία την διεμπλοκή σε χωρικές αποστάσεις.
Αλλά τι γίνεται αν η διεμπλοκή συμβαίνει και με το πέρασμα του χρόνου; Υπάρχει κάτι τέτοιο όπως η χρονική μη τοπικότητα;
Η απάντηση, όπως αποδεικνύεται, είναι ναι.
Μια ομάδα φυσικών στο Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ, ότι είχαν διεμπλακεί με επιτυχία, φωτόνια, που δεν συνυπήρξαν ποτέ**.***.
**Entanglement Swapping between Photons that have Never Coexisted
  1. Megidish, A. Halevy, T. Shacham, T. Dvir, L. Dovrat, and H. S. Eisenberg
Phys. Rev. Lett. 110, 210403 – Published 22 May 2013
https://journals.aps.org/prl/abstract/10.1103/PhysR
evLett.110.210403
****Ερμηνεία του φαινομένου (????) πως οι πληροφορίες μεταφέρονται στο παρελθόν
https://apodyoptes.com/2018/04/22/futurechangespast/
Πως όμως είναι δυνατόν η κβαντική διεμπλοκή να λειτουργεί στο χρόνο εφόσον, για την κλασσική Φυσική, τα δύο γεγονότα το ένα είναι παρελθοντικό και το άλλο μελλοντικό; Δηλαδή τα δύο γεγονότα, εφόσον δεχόμαστε το σημερινό περιεχόμενο των εννοιών του Παρελθόντος και του Μέλλοντος, δεν είχαν έρθει σε σχέση στο παρελθόν; Μήπως η έννοια του χρόνου είναι διάφορη από αυτό που πιστεύουμε;

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like