Η κακή χρήση της Τεχνολογίας

Είναι καλή ή κακή η Τεχνητή Νοημοσύνη ;

Δρ Μάνος Δανέζης
Η Τεχνητή Νοημοσύνη, αν και όταν δημιουργηθεί, ορίζεται ως «καλή» ή «κακή» ανάλογα το Πολιτισμικό επίπεδο της Κοινωνίας που την δημιουργεί και την χρησιμοποιεί.
Ποτέ η τεχνολογική ανάπτυξη δεν υπήρξε καταστροφική για τον ανθρώπινο πολιτισμό. Καταστροφική ήταν και είναι η χρήση της από τις κοινωνίες του άλογου κέρδους και της ηδονής της κυριαρχίας του «εγώ» των συμφερόντων τους πάνω στις ζωές των άλλων  ανθρώπων
Ποια όμως είναι σήμερα η πολιτισμική κατάσταση της κοινωνίας η οποία προωθεί και χρησιμοποιεί τα προϊόντα της Τεχνητής νοημοσύνης; Ποιοί είναι οι κυρίαρχοι και χρήστες του Τεχνολογικού «Παιχνιδιού»;
Σήμερα την όποια ανάπτυξη της Τεχνητής Νοημοσύνης την χρηματοδοτούν «άνθρωποι» του Κέρδους, ενός καταρρέοντος Πολιτισμικού ρεύματος, προσπαθώντας να την κατασκευάσουν, να την προγραμματίσουν, να την ελέγχουν και να την κατευθύνουν σύμφωνα με τα δικά τους δόγματα και τα καλώς ή κακώς προσωπικά τους συμφέροντα.
Τα κύρια χαρακτηριστικά αυτής της κοινωνίας, των μελλοντικών κατασκευαστών και χρηστών της περιγράφονται με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο από τον Έριχ Φρομ: «Η (υπό κατάρρευση) κοινωνία μας χρειάζεται ανθρώπους που πιστεύουν πως είναι ελεύθεροι και ανεξάρτητοι, άσχετα αν εκτελούν πειθήνια όλα όσα οι άλλοι απαιτούν από αυτούς, ανθρώπους που προσαρμόζονται δίχως αντίρρηση στον κοινωνικό μηχανισμό και κατευθύνονται χωρίς τη χρήση βίας, ανθρώπους που άγονται και φέρονται χωρίς προσανατολισμό και στόχους, κι όλα, αυτά υποτίθεται πως γίνονται για το καλό της κοινωνίας».

Ας προσέξουμε

Σήμερα η Επιστήμη και η απορρέουσα από αυτήν Τεχνολογία καλπάζουν, δίνοντας στην κοινωνία των ανθρώπων τους θετικούς καρπούς που θα την βοηθήσουν να ξεπεράσει ένα σύνολο προβλημάτων της.
Τα θετικά γεγονότα που θα προσφέρουν οι νέες τεχνολογίες θα πρέπει να τα προασπίσουμε, ελέγχοντας αυτούς οι οποίοι στο βωμό του κέρδους θα τα χρησιμοποιήσουν σε βάρος των ανθρώπων και των κοινωνιών τους.
Για όλους τους προηγούμενους λόγους, επιμένω ότι: «Η εσωτερική αλλαγή του κάθε Ανθρώπου και η κατάκτηση της ιδιότητας του Homo Sapiens (σοφού ανθρώπου) κρίνεται ως τραγικά αναγκαία.
Η Εσωτερική μας αναμόρφωση είναι αυτή που θα μας προφυλάξει από την απειλή των μηχανών που τόσο μας φοβίζει.
Μέχρι τότε ας μην καταδικάζουμε τις αθώες μηχανές.
Ας αναζητήσουμε τους χρηματοδότες αυτών των προγραμμάτων και ας  ελέγξουμε τους κατασκευαστές και τους προγραμματιστές των όποιων μηχανών που ίσως φοβόμαστε
Σήμερα η αγωνία και ο φόβος της Κοινωνίας δεν πρέπει να είναι τα Ρομπότ και η Τεχνητή Νοημοσύνη αλλά: «Το πώς θα αρνηθούμε σε κάποιους να μετατρέψουν εμάς και τα παιδιά μας σε Ρομπότ και τυποποιημένες μηχανές Τεχνητής Νοημοσύνης»

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like